Απογραφή Grimmani (1700)


Tο 1700, οι Βενετοί είχαν ήδη αποσπάσει από τους Τούρκους πολλά μέρη της Πελοποννήσου, μεταξύ των οποίων και τη Μεσσηνία.  Για να οργανώσουν καλύτερα τη διοίκηση των περιοχών που κατείχαν και με σκοπό, περισσότερο, την αλλοτρίωση της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης των Πελοποννησίων, προς όφελος του καθολικισμού, έκαναν γενική απογραφή πληθυσμού (απογραφή Grimmani).

Επειδή η απογραφή Grimmani παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλα τα χωριά της περιοχής μας, την παραθέτουμε όπως έχει δημοσιευθεί στο βιβλίο του Β.Παναγιωτόπουλου, «Πληθυσμός και Οικισμοί Πελοποννήσου 13ου-18ου αιώνα», βάσει του ιστορικού αρχείου της Εμπορικής Τράπεζας.

Πίνακες  Grimmani:



Από την απογραφή αυτή μαθαίνουμε, τα εξής ενδιαφέροντα:

α). Η ονομασία του χωριού μας είναι «Magagnaco».

β). Οι κάτοικοι του χωριού είναι οκτώ οικογένειες με 27 συνολικά κατοίκους. Αν ληφθεί υπόψη ότι και τα άλλα χωριά της περιοχής είχαν τόσους σχεδόν κατοίκους, (Σάμαρι 24, Μαυρομάτι 36 και ολόκληρη η Πελοπόννησος 175.000), συμπεραίνεται ότι το Μαγγανιακό το 1700 ήταν ένα συνηθισμένο, για την εποχή εκείνη, χωριό.

γ). Καμιά οικογένεια (νοικοκυριό), όχι μόνο του Μαγγανιακού αλλά όλων των χωριών και πόλεων που περιλαμβάνονται στην απογραφή, δεν είχε περισσότερα από ένα ή δύο παιδιά (το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και σε όλες τις απογραφές των χρόνων 1300 και 1354, τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στη Μακεδονία). Η εξήγηση είναι ότι την περίοδο 1300-1700, στη Μεσσηνία και σε όλη γενικά την Ελλάδα, είχε πέσει αρκετές φορές, τρομερή επιδημία (μαύρη χολέρα), η οποία είχε αποδεκατίσει τον πληθυσμό, ιδιαίτερα τα παιδιά. Ακόμα, οι Τούρκοι και οι Ενετοί κατακτητές φορολογούσαν τους σκλαβωμένους Έλληνες ανάλογα με τα μέλη κάθε οικογένειας (κεφαλικός φόρος), οπότε κάθε οικογένεια βολευόταν να έχει λίγα μέλη, αφού θα πλήρωνε λιγότερους φόρους.