Ο αρχιληστής Δημαράς


Στην περιοχή του Μαγγανιακού, τα χρόνια 1835-1851, έδρασε ο αρχιληστής Δημαράς με το σύντροφό του ληστή Πουλακίδα.

Από διηγήσεις των αείμνηστων γερόντων Φάνη Καρακαϊδού και Αριστομένη Δημητρακόπουλου, ο Δημαράς είχε το μόνιμο λημέρι του στην περιοχή των Καλλιγάδων και του Ψωριάρη. Ήταν φοβερός ληστής και οι εχθροί του, ακόμα και η αστυνομία που τον καταδίωκε, τον έτρεμαν. Στους κατοίκους, όμως, των γύρω χωριών φερόταν φιλικά και μάλιστα, πολλούς τους βοηθούσε οικονομικά σε στιγμές αρρώστιας και παντρειάς.

Δύο φορές λήστεψε τη μονή Βουλκάνου, αποκομίζοντας πλούσια λάφυρα.  Για τη δεύτερη ληστεία κατηγορήθηκαν, από το νομάρχη Μεσσηνίας, οι καλόγεροι του Βουλκάνου, ότι φιλοξένησαν και ανέχθηκαν τον Δημαρά. Η αλήθεια είναι ότι οι καλόγεροι φοβήθηκαν τον Δημαρά, αφού μάλιστα μερικούς από αυτούς τους κακοποίησε. Ευτυχώς για τους καλόγερους, το χρόνο της κατηγορίας (1836) επισκέφθηκε το μοναστήρι ο βασιλιάς Όθωνας, ο οποίος έμεινε πολύ ενθουσιασμένος από το τοπίο και την φιλοξενία, και διέταξε, όχι μόνο την απαλλαγή των καλόγερων από την κατηγορία, αλλά και την αποζημίωση του μοναστηριού. Το 1840 ο Όθωνας και η Αμαλία επισκέφθηκαν ξανά το μοναστήρι. 

Τους ληστές καταδίωκαν συνεχώς αποσπάσματα χωροφυλάκων. Τελικά, ο Δημαράς και ο σύντροφός του πιάστηκαν από τους χωρικούς των γύρω χωριών, μεταξύ των οποίων ήταν ο Γ. Τριπυλιώτης, ο Β. Κατσικόγαμπρος, ο Γ. Λαχανάς, ο Κ. Μητρόπουλος και οι Μαγγανικιάτες, Δήμος Μακρυνιώτης και Π. Γεωργακόπουλος. Προαισθανόμενος το τέλος του, ο Δημαράς εμπιστεύθηκε, σε έναν από αυτούς που τον πιάσανε, το μέρος όπου είχε κρύψει το θησαυρό του.  Του είπε, εκτός των άλλων, ότι το θησαυρό του τον είχε κρύψει στην πλαγιά ενός βουνού που βλέπει σε τρία χωριά. Στην πλαγιά αυτή υπήρχε μια ξυλοκερατιά, κάτω από την οποία είχε μπήξει τη βέργα του τουφεκιού του. Στο βάθος της βέργας, βρισκόταν ο θησαυρός του.

Η παρουσία και η δράση του Δημαρά στην περιοχή Μαγγανιακού είχε μεγάλη επίδραση στη ζωή των κατοίκων του χωριού, αφού μερικούς από τους κατοίκους ο Δημαράς τους κακοποίησε, άλλους βοήθησε, ενώ πολλοί φυλακίστηκαν εξαιτίας του.